گیربکس اتوماتیک: هیدرولیک، پمپ و گاورنرهیدرولیک

گیربکس اتوماتیک در ماشین وظایف متعدیی را انجام می دهد، شاید تا الان متوجه نشده باشید که با چند روش مختلف کا می کند، برخی از وظایف گیربکس اتوماتیک عبارتند از:

  • اگر خودرو در حالت اوردرایو باشد، گیربکس بطور خودکار دنده را براساس سرعت خودرو و موقعیت پدال گاز انتخاب می کند.
  • اگر به آرامی شتاب بگیرید، تعویض دنده ها در سرعتهای پایینتری نسبت به زمانی که تمام گاز شتاب می دهید اتفاق می افتد.
  • اگر پاتون را از پدال گاز بردارید، گیربکس به دنده پایین بعدی پایی می آید.
  • اگر انتخابگر تعویض دنده را به دنده پایین تر ببرید، گیربکس دنده پایین می آید مگراینکه سرعت ماشین برای اون دنده مناسب نباشد. اگر سرعت ماشین خیلی بالا باشد، گیربکس صبر می کند تا سرعت ماشین کم شود و سپس دنده را پایین میاورد.

مغز گیربکس اتوماتیک

تصویر پایین مغز گیربکس اتومایک است، مغز گیربکس اتوماتیک همه این عملکردها و موارد دیگر را مدیریت می کند.هدایت سیال و تمام اجزای مختلف در گیربکس برعهده این قطعه است،

مغز گیربکس اتوماتیک

پمپ گیربکس اتوماتیک

گیربکس های اتوماتیک یه پمپ مظم دارند که به آن پمپ دنده ای می گویند، پمپ معمولا در پوشش جعبه دنده قرار دارد، سیال را از یک سامپ در پایین گیربکس می کشد و آن را به سیستم هیدرولیک می رساند. همچنین وظیفه انتقال کولر و مبدل کشتاور را تغذیه می کند.

چرخ دنده داخلی پمپ به محفظه مبدل گشاور متصل میشود، به عبارت دیگر کنترل سرعت موتور است، چرخدنده بیرونی توسط چرخ دنده های داخلی چرخانده می شود و با چرخش چرخ دنده ها، مایع از یک طرف هلال خارج شده و از طرف دیگر به سیستم هیدرولیک خارج می شود.

پمپ گیربکس اتوماتیک

فرماندار گیربکس اتوماتیک

گاورنر یک سوپاپ هوشمند است که سرعت حرکت خودرو را به گیربکس می گویند، به خروجی متصل است، بنابراین هرچه ماشین سریعتر حرکت کند، گاورنر سریعتر می چرخد، داخل گاورنر یا فرماندار گیربکس یک دریچه فنری وجود دارد که متناسب با سرعت چرخش باز می شود.

نکته: هرچه کاورنر سریعتر بچرخد، شیر بیشتر باز می شود، سیال پمپ از طریق شفت خروجی به گاورنر وارد می شود.

فرماندار گیربکس اتوماتیک

سوپاپ ها و تعدیل کننده ها

برای تعویض دنده به درستی، گیربکس اتوماتیک باید بداند که موتور چقدر کار کرده است، خب… دو روش مختلف برای انجام اینکار وجود دارد:

1-برخی از خودروها یک اتصال کابل ساده دارند که به یک دریجه گاز در گیربکس متصل است، هرچه پدال گاز بیشتر فشار داده شود، فشار بیشتری به دریچه گاز وارد می شود.

2-سایر خودروها از تعدیل کننده خلاء برای اعمال فشار به دریچه گاز استفاده می کنند، مدولاتور فشار منیفولد را حس می کند که متور تحت بار بیشتر قرار می گیرد، و در نتیجه افزایش می یابد.

سوپاپ: سوپاپ دستی همان چیزی است که اهرم تعویض دنده به آن متصل می شود، بسته به اینکه کدام چرخ دنده انتخاب شده است، شیر دستی مدارها هیدرولیکی را تغذیه می کند، که چرخ دنده های خاصی را مهار می کند، به عنوان مثال: اگر اهرم دنده در نده سوم باشد، مداری را تغذیه می کند که از درگیر شدن اوردرایو جلوگیری می کند.

شیرهای شیفت: شیرهای شیفت فشار هیدرولیک را به کلاچها و باندها برای درگیر شدن هر دنده تامین می کنند، بدنه سوپاپ گیربکس شامل چندین شیر تعویض است، شیر تعویض زمان تعویض دنده به دنده دیگر را تعیین می کند، شیر تعویض با سیال از گاورنر در یک طرف و شیر گاز از طرف دیگر تحت فشار قرار می گیرد، آنها با پمپ سیال تامین می شوند، و آن سیال را به یکی از دو مدار هدایت می کنند تا کنترل کنند که ماشین با کدام دنده کار می کند.

سوالات متداول

داخل گیربکس اتوماتیک چیست؟

این نوع گیربکس دارای یک مجموعه دنده سیاره ای، مجموعه ای از باندها، مجموعه ای از سه کلاچ صفحه مرطوب، یک سیستم هیدرولیک و یک پمپ دانده ای بزرگ و چرخ دنده های سیاره ای است.

تفاوت اصلی بین گیربکس اتوماتیک و گیربکس دستی چیست؟

تفاوت دنده اتومات با دنده دستی

دو تفاوت اصلی بین گیربکس اتوماتیک و گیربکس دستی وجود دارد که عبارتند از:

  1. اول اینکه در خودروهای گیربکس اتوماتیک پدال کلاچ وجود ندارد.
  2. دوم اینکه در خودروهای گیربکس اتوماتیک تعویض دنده وجود ندارد.

بنابراین هنگامی که گیربکس را در درایو قرار می دهید، همه چیز اتوماتیک است.

در گیربکس های اتومات از سنسورهایی پیشرفته برای تعیین زمان تعویض دنده استفاده می کند و با استفاده از فشار داخلی روغن آنها را تغییر می دهد.

همانطور که از نامش پیداست، گیربکس اتوماتیک یک گیربکس تمام اتوماتیک است که می تواند در حین رانندگی نسبت دنده را تغییر دهد و راننده را از تعویض دستی دنده راحت کند، یک گیربکس اتوماتیک از سه جز اصلی تشکیل شده است: کلاچ مایع”هیدرولیک”، چرخ دنده سیاره ای و کنترل هیدرولیک

برای راندن و روشن کردن خودرو اتوماتیک این سه اصل مهم را رعایت کنید:

  1. پای راست خود را روی پدال سمت چپ یا همان ترمز بگذارید و فشار دهید
  2. با چرخاندن کلید یا فشار دادن دکمه استار خودرو را روشن کنید
  3. اگر می خواهید به عقب بروید دنده را روی حالت R و اگر می خواهید به جلو برانید دنده را در حالت  قرار دهید.

هنگام رانندگی با ماشین دنده اتومات نیز می توانید خود دنده را تغییر دهید، باید زمان مناسب و سرعت مناسب دنده را نیز بدانید.تا به مشکلات جدی گیربکس برخورد نکنید.

مشکل گیربکس اتوماتیک علت
گرمای بیش از حد انتقال گرفتگی خطوط کولر سیال
حمل و نقل، بکسل، آب و هوای گرم
شیر برقی معیوب
صدای کلیک یا ناله سطح مایعات پایین
هزینه تعمیر گیربکس اتوماتیک را نمی توان بدون بررسی مشخص کرد، باید بررسی شود که مشکل گیربکس شما چیست و نیاز به چه سرویسهایی دارد یا شاید اصلا باید تعویض شود!

پیشنهاد میشود مطلب زیر را بخوانید:

مزایا و معایب گیربکس اتوماتیک AT و CVT

هنگامی که گیربکس تشخیص می دهد که باید دنده را تعویض کند، درواقع فشار هیدرولیک یک سری صفحات را در داخل یک بسته کلاچ به هم فشرده می کند تا موتور را به محور خروجی گیربکس متصل کند و نیر را به چرخ ها هدایت کند.

آیا خودروهای دنده اتومات پدال کلاچ دارند؟

خودروهای اتوماتیک فاقد پدال کلاچ یا دسته دنده هستند. اما آنها یک شیفتر دارند که به شما امکان می دهد بین پارک، دنده عقب، خنثی و رانندگی انتخاب کنید.

گیربکس من چند وقت یکبار باید سرویس شود؟

توصیه می شود گیربکس خود را هر 30000(سی هزار)مایل یا 2سال یکبار سرویس کنید، با این حال اگر از خودرو بیش از حد استفاده می کنید ممکن است نیاز به سرویس بیشتری داشته باشید،

آیا تعویض دنده به حالت خنثی در حین رانندگی اشکالی ندارد؟

اگر پشت جراغ قرمز هستید از تعویض دنده به دنده خلاص خودداری کنید. خودروهای دنده اتومات در حالت دنده خلاص در مصرف سوخت صرفه جویی نمی کنند.

در سربالایی با اتومات چه دنده ای باید داشته باشم؟

بهتر از برای بالا رفتن از سربالایی ها از دنده D1,D2,D3 استفاده کنید. البته بستگی به سرعت شما دارد.